Så packar du ett paket som tål transport och hantering

Ta hänsyn till material, styrka och storlek när du väljer emballage.

För att vara säker på att din försändelse är skyddad under hela transporten är emballage av god kvalitet helt avgörande. Det finns många emballageleverantörer i Sverige, så ta reda på vad de erbjuder och vad som passar för just det du ska sända. Tala gärna med leverantören och förklara vilka dina behov är och vad du ska sända. På så sätt ser du till att du får produkter av god nog kvalitet för att vara säker på att dina varor kommer fram i gott skick. 

Ha dessa tre faktorer i åtanke när du köper emballage: 

  1. Material

    Använd alltid kartonger av wellpapp av hög kvalitet när du ska skicka paket. Om du ska skicka känsliga eller tunga saker rekommenderar vi att du använder kartonger med dubbla väggar eller kartonger som är tillverkade av tredubbel wellpapp. Pappkartonger av dubbel eller tredubbel wellpapp är förstärkta och mycket mer stabila än kartonger med enkla väggar. Därför skyddar de dina försändelser bättre mot slag och stötar under lagring och transport. 
    Om du väljer att återanvända gamla kartonger, vilket är bra ur ett miljöperspektiv, är det viktigt att du kontrollerar kartongens skick. Den kan ha mist något av sin fasthet och kommer då inte att skydda i samma grad. 

  2. Styrka

    Titta efter tillverkarens stämpel för information om kartongens material och styrka. Be kartongleverantören om information vid behov. Titta på kartongens specifikationer för att välja ett emballage som passar försändelsens vikt. 

  3. Storlek

    Halvtomma kartonger kan kollapsa och överfyllda kartonger kan gå sönder. Det kan du undvika genom att välja en kartong i rätt storlek för innehållet som du ska skicka.

Bringanställd med paket

 

Kom ihåg detta när du förpackar dina varor

Tips som hjälper dig att packa dina varor på bästa sätt så att du undviker de vanligaste felen.  

 

Använd kartonger av hög kvalitet! Vassa föremål eller vikt över 10 kg? Använd dubbla eller tredubbla väggar. 

Återanvänd inte kartonger som har mist sin fasthet och styrka. 

Lämna tillräckligt med plats utanpå kartongen för märkning.  
Etiketten måste vara synlig och korrekt placerad.  
Läs om korrekt etikettapplicering här.

Använd inte pappkartonger med revor eller skador, t.ex. i hörnen. 

Använd vadderade kuvert för små artiklar som inte lätt går sönder eller har flytande innehåll. 

Undvik att packa halvtomma kartonger. 
Tänk på att inte överfylla kartongerna. 

 

Viktigt att tänka på: 

  • Att emballaget inte är skadat när varorna levereras till oss. Vi kan inte ersätta sedan tidigare skadat emballage.
  • Varans originalemballage är inte lämpligt som transportemballage! 
    Packa därför alltid sådana kartonger i en större kartong där det finns plats för stötdämpning. 
  • Allt får inte skickas på vanligt sätt. Läs mer om farligt gods och förbjudna sändningar här.
Pakethög

Har du frågor om hur du bäst packar och emballerar varor som inte får plats i standardkartonger? Kundservice hjälper dig gärna. 
Din emballageleverantör kan också erbjuda bra hjälp och vägledning. 

Fyllnadsmaterial – lika viktigt som det utvändiga skyddet

Fyllnadsmaterialet är det som skyddar dina produkter mot stötar under transport och hantering. Det finns många olika typer av fyllnadsmaterial: bubbelplast, skumfolie, paketchips, luftkuddar, papper och wellpapp. Alla har olika egenskaper och passar olika behov. Välj det som passar för de produkter som du ska skicka. 

När du har hittat en lämplig pappkartong för det du ska skicka är det dags att packa artiklarna på ett säkert och ekonomiskt sätt. Om din försändelse består av flera artiklar bör du packa dem var för sig så att de inte kan skada varandra. Använd gärna en avskiljare om varorna är extra ömtåliga. Använd stötdämpande material i botten och lägg artiklarna i kartongen. Placera varorna i mitten av kartongen och se till att du har 6 cm avstånd till väggarna i kartongen. 

Det är viktigt att fylla allt tomrum i kartongen för att undvika att innehållet rör sig under transport. Om produkterna rör sig kan det orsaka skador på både innehållet och kartongen. Om produkten som du ska packa är väldigt tung är det viktigt att du också tänker på att själva fyllnadsmaterialet måste stå emot varans vikt. Din emballageleverantör kan hjälpa dig välja inneremballage anpassat efter varornas egenskaper. 

Sammanfattning invändigt emballage

Med dessa tips i bakhuvudet säkerställer du att dina paket klarar transporten ända fram till dina kunder.

Packa alla artiklar var för sig i stötdämpande material.  Kom ihåg att inte överfylla kartongen, då den i så fall riskerar att gå sönder.   
Lägg varorna i mitten av kartongen med stötdämpning i botten och minst 6 cm luft till ytterväggen.  Låt inte ömtåliga artiklar komma nära varandra eller ytterväggarna. 
Fyll alla hålrum med paketchips eller annat lämpligt material. Avsluta med stötdämpning längst upp.  Undvik tomrum i kartongen, då produkterna kan röra sig och skada både innehållet och själva kartongen. 

Viktigt att tänka på: 

  • Att emballaget inte är skadat när varorna levereras till oss. Vi kan inte ersätta sedan tidigare skadat emballage.

Flytande innehåll eller annat innehåll som kan läcka 

För varor som består av vätska måste du tänka på att använda mellanemballage. Det innebär att varan måste packas i en läckagefri behållare och därefter få ha extra fyllnadsmaterial runt sig. Ett bra sätt kan vara att försegla varan i t.ex. en plastpåse som du därefter packar och skyddar i en mindre kartong än den du ska skicka. Tänk också på att ha tillräckligt med avstånd mellan innerkartongen och ytterkartongen som du fyller med stötdämpande material. 

Samma sätt rekommenderas om du ska skicka varor där något av innehållet är flytande, fett eller har en stark lukt.  

Många varor med flytande innehåll kan vara vanliga hushållsvaror som är klassade som farligt gods och därför omfattas av särskilda transportbestämmelser. Våra sidor om farligt gods innehåller mer information om hur du tar reda på om varan räknas som farligt gods eller inte.

Sammanfattning flytande innehåll
  • Packa flaskor och andra behållare med vätska vari för sig i t.ex. en förslutningsbar påse eller liknande. Lägg absorberande emballage runt omkring som skyddar det övriga innehållet i paketet ifall vätskan skulle läcka ut. Flaskskydd och avdelare är bra hjälpmedel. 
  • Se till att fyllnadsmaterialet omger produkten på alla sidor och att det finns tillräcklig stötdämpning ut mot ytterväggarna. Produkten ska inte kunna röra sig inne i kartongen

Ömtåliga föremål (som till exempel glas och porslin) 

När du skickar föremål som lätt går sönder är det extra viktigt att du packar varje föremål var för sig och har tillräckligt med stötdämpning. Skiljeväggar är ett bra hjälpmedel, liksom mellanemballage (kartong i kartongen). Tillverkarens originalförpackning kan användas som invändig kartong. Kom ihåg att se till att du har tillräckligt med plats för stötdämpande material mellan den inre och yttre kartongen. Använd gärna en kartong med dubbla väggar.

Sammanfattning glas och porslin
  • Packa varje föremål var för sig i stötdämpande material. 
  • Kom ihåg att lägga fyllnadsmaterial i botten. 
  • Lägg det med bra avstånd mellan artiklarna i en innerkartong eller mellan skiljeväggar.  
  • Placera mindre kartonger i en större kartong och lägg fyllnadsmaterial i alla tomrum.  
  • Kontrollera att inget ligger löst eller rör sig i kartongen.

Viktigt att tänka på: 

  • Att emballaget inte är skadat när varorna levereras till oss. Vi kan inte ersätta sedan tidigare skadat emballage.

Skydda paketet med bra försegling 

Se till att paketet är väl förseglat för att förhindra att det öppnas under transport och att föremål i paketet faller ut. Tejpen som du väljer och sättet som du fäster den på kan påverka hur innehållet skyddas under transport.  

Använd stark, cirka 4–5 cm bred tejp. Normalt används tejp av polypropylen eller glasfiber i olika styrkor. Nu finns det också bra miljövänliga hållbara alternativ på marknaden i form av papperstejp som är stark nog och lämplig för paketförsegling. 

Använd stark, tryckkänslig tejp, som t.ex.:

Undvik att använda sådant som inte är lämpligt för paket, som t.ex.:

  • Plasttejp (polypropylen)
  • PVC-tejp, vinyltejp
  • Glasfibertejp
  • Papperstejp, lämplig för paketförsegling
  • Cellofantejp
  • Papperstejp, som t.ex. maskeringstejp
  • Snöre
  • Stift

Kontrollera att du har tejpat ordentligt längs alla kanter och öppningar. Många paketexperter använder den så kallade H-tejpningen:

  1. Börja med att dra en tejpremsa över mitten av kartongen. 
  2. Dra därefter två tejpremsor över båda kanterna längs sidan. 
  3. Se till att tejpen sitter bra över hörnen. 
H-tejpade papplådor.
Genom att tejpa i form av ett H ser du till att paketet förblir tätt.

Viktigt att tänka på: 

  • Att emballaget inte är skadat när varorna levereras till oss. Vi kan inte ersätta sedan tidigare skadat emballage.

Sätta på adress och streckkod 

Det sista steget i din paketrutin är att se till att paketet kommer fram till mottagaren. Se därför till att du märker paketet tydligt. Varje paket måste ha en etikett med mottagarens adress och annan nödvändig information. En streckkod genereras och paketet skannas under transport och hantering så att du och mottagaren kan följa det. Se till att du lagt in rätt adress och postnummer. Det är viktigt för att paketet ska komma fram i tid. 

  • Om du använder en transportetikett ska den fästas på kartongens ovansida, väl synlig. 
  • Etiketten ska vara synlig i sin helhet på en sida. Placera den inte över en skarv eller kant. 
  • Om du återanvänder en pappkartong måste du komma ihåg att ta bort alla gamla etiketter och streckkoder eller täcka över dem.
Papplåda med streckkodsetikett
En korrekt placerad transportetikett med läsbar streckkod är viktig för att paketet ska komma fram.

Kom slutligen ihåg följande:

Kontrollera att streckkoden på etiketten är av god kvalitet (lätt att läsa).

Låt inte andra etiketter eller tejp täcka för transportetiketten. 

Se till att hela etiketten sitter slätt på paketet, inte har några veck och att den är väl synlig.  Placera inte etiketten på en skarv eller runt paketets kanter. 
Lägg en kopia av etiketten i kartongen för att vara säker på att transportören kan identifiera paketet om etiketten lossnar eller skadas.  Undvik att täcka etiketten med plast eller liknande som kan vara reflekterande och göra den oläsbar. 

Läs mer om hur du kan undvika onödiga transportförseningar på grund av streckkodsfel.

Viktigt att tänka på: 

  • Att emballaget inte är skadat när varorna levereras till oss. Vi kan inte ersätta sedan tidigare skadat emballage.